Loading...
 Start Page
ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ
Απόσταση από εσένα: - Χιλιόμετρα

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας είναι μια από τις αρχαιότερες Μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, φημισμένη για την  ιστορική της και την θρησκευτική της σημασία.

  ΧΑΡΤΗΣ

  360o VIEW

 ΙΣΤΟΡΙΑ

Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βελιά σε υψόμετρο 933 μέτρα και σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων. Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε το 961μ.Χ. από τον μοναχό Ευγένιο, ιδρυτή της πρώτης Μονής του Αγίου Όρους της Μεγίστης Λαύρας και  ασκητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου.

  • H πρώτη Μονή που πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1585 και  καταστράφηκε ολοσχερώς. Η Μονή έμεινε έρημη για 15 χρόνια και ξαναλειτούργησε το 1600.
  • Tο 1689 η Μονή μεταφέρεται στην σημερινή της τοποθεσία και εκεί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.
  • Το 1826 όλο το μοναστηριακό συγκρότημα πυρπολείτε από τον Ιμπραήμ, αλλά οι μοναχοί πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν, σώζοντας πολλά από τα πολύτιμα κειμήλια.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης αγωνιστών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τον Μάρτιο του 1821 λέγεται ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τέλεσε την ορκωμοσία των οπλαρχηγών και ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης, στον ιστορικό Ναό της Αγίας Λαύρας, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση του Γένους.

Ανοικοδομείται το 1828 με την προσθήκη τρίτου καθολικού, αλλά καταστρέφεται πάλι από σεισμό το 1844 και ανακατασκευάζεται το 1850. Η τελευταία μεγάλη καταστροφή που υπέστη  ήταν τον Δεκέμβριο του 1943 από τους Γερμανούς, οι οποίοι πυρπόλησαν την μονή, λεηλάτησαν τις αποθήκες της και εκτέλεσαν τρεις μοναχούς.

Σήμερα η Μονή

Το 1950 παίρνει την σημερινή της μορφή αφού ολοκληρώνεται η ανοικοδόμηση της υπό την εποπτεία του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Ορλάνδου.

Ο θησαυρός της Ιεράς Μονής

Διασώθηκαν πολλά πολύτιμα κειμήλια.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821.

  • πρώτη σημαία του ελληνικού έθνους της Ωραίας Πύλης του Ναού.
  • η πρώτη σημαία του ελληνικού έθνους που βρίσκεται μαζί με τα όπλα των αγωνιστών του 1821.

O επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την «Κοκόνα του Ρολογά», πολύτιμα Ευαγγέλια όπως το δωρηθέν από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί, Άγια ποτήρια κ.λπ.

Ξεχωρίζει η κάρα του «Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού», πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου, και είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου το 1398.

Σημαντικός είναι ο θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της, το αρχαιότερο από τα οποία χρονολογείται το 1502. Στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης συνέβαλαν σημαντικά ο Κύριλλος Λαυριώτης το 1796 και ο Καλαβρυτινός δάσκαλος και μοναχός Γρηγόριος Ιωαννίδης το 1929.

Όσο για τον Πλάτανο…

Στο χώρο της Μονής υπάρχει ο πλάτανος που φονεύθηκαν οι μοναχοί το 1943 με την πληροφοριακή επιγραφή “Κάτωθεν της Ιστορικής ταύτης Πλατάνου συγκεντρώθηκαν οι υπό του Παλαιών Πατρών Γερμανού Ορκισθέντες Πρωταγωνισταί της Ελληνικής Επαναστάσεως με τα στρατεύματά των και αφού έκαναν δέησιν προς τον Θεόν υπέρ επιτυχίας του αγώνος των, με το Ιερόν Λάβαρον ως σημαίαν εξεκίνησαν δια την κατάληψιν των Καλαβρύτων την 21 Μαρτίου 1821.
Ενθάδε  εφονεύθησαν και οι εν τη Μονή ευρεθέντες πατέρες υπό των Γερμανών κατακτητών την 14ην Δεκεμβρίου του 1943.”

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ώρες Λειτουργίας Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας:

Χειμερινό Ωράριο: Καθημερινά 10:00-13:00 & 15:00-16:00.
Θερινό Ωράριο: Καθημερινά 10:00-13:00 & 16:00-17:00.
Τηλέφωνο
επικοινωνίας: 26920 22363

photo
photo
photo
photo
photo
© Copyright 2020 - 2021 Kalavrita Tour