Loading...
 Start Page
ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ
Απόσταση από εσένα: - Χιλιόμετρα

Η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου θεωρείται από πολλούς το παλαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας και ένα από τα πιο εντυπωσιακά προσκυνήματα. Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων σε υψόμετρο 899 μέτρων και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός φυσικού σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού, απ’ όπου πήρε και το όνομά της, ενώ από κάτω ξεχωρίζει η κοιλάδα του Βουραϊκού ποταμού.

Ωράριο Επισκέψεων: Καθ' όλη την ημέρα εκτός 13.00-14.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26920 23130.

  ΧΑΡΤΗΣ

  360o VIEW

 ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μονή χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο. Με αφορμή μία οπτασία που είδε ο καθένας ξεχωριστά έλαβαν την εντολή να μεταβούν από τα Ιεροσόλυμα στην Αχαΐα και να βρουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Αφού περιπλανήθηκαν αρκετά συνάντησαν στο χωριό Ζαχλωρού μία βοσκοπούλα την Ευφροσύνη η οποία τους οδήγησε στο σπήλαιο όπου βρισκόταν η Ιερή Εικόνα. Στη συνέχεια οι δύο μοναχοί κατασκεύασαν έναν μικρό ναό και μερικά κελιά με την βοήθεια των πιστών, που συνέρρεαν για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου και σιγά -σιγά η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή. Στην Επανάσταση του 1821 έπαιξε σημαντικό ρόλο και αποτέλεσε κέντρο αντίστασης κατά των κατακτητών και παρά τις τόσες επιθέσεις που δέχτηκε, ποτέ δεν κατακτήθηκε.

Η Ιερά Μονή καταστράφηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές από πυρκαγιές:

 • το 840
 • το 1400
 • το 1640
 • και το 1934

Πάντοτε όμως η Αγία Εικόνα σωζόταν με τρόπο θαυμαστό.

Το έργο του Αποστόλου Λουκά. Είναι:

 • ανάγλυφη
 • πάχους τριών πόντων
 • πλασμένη από κερί, μαστίχα και άλλες ύλες.
 • Φέρει αισθητά χρωματισμένη και χρυσά διαγράμματα.

Από τις πολλές πυρκαγιές έχει αμαυρωθεί. Το σώμα της είναι εστραμμένο δεξιά, με κεκλιμένη την κεφαλή προς τον Υιόν της, κρατώντας τον στο δεξί χέρι (Δεξιοκρατούσα), ο οποίος με το αριστερό του χέρι κρατεί ελαφρά την αριστερή παλάμη της Μητρός Του, ενώ με το δεξιό κρατεί το Ευαγγέλιο. Δεξιά και αριστερά της κηρόπλαστης εικόνας παρίστανται, μετά φόβου άγγελοι. Στις τέσσερεις γωνιές της εικόνας δεξιά εξαπτέρυγα Σεραφείμ και αριστερά πολυόμματα Χερουβείμ.

Πανηγύρεις Ιεράς Μονής

Η Ιερά Μονή εορτάζει και πανηγυρίζει κατά τις εξής ημερομηνίες:

 • Την 15ην Αυγούστου (Κοίμησις Υπεραγίας Θεοτόκου)
 • Την 14ην Σεπτεμβρίου (Ύψωσης Τιμίου Σταυρού)
 • Την 18ην Οκτωβρίου (Εορτή Αγίου Ενδόξου και Αποστόλου Λουκά και των Κτητόρων Συμεών, Θεοδώρου και Ευφροσύνης – τελείται Ιερά Αγρυπνία).

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πως θα έχεις πρόσβαση:

Η πρόσβαση στη Μονή σήμερα είναι εύκολη :
στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, μετα την Ακράτα στην έξοδο της Πούντας ακολουθούμε το δρόμο προς Καλάβρυτα. Μετά από 25 χιλ. φθάνουμε στη Ιερά Μονή.

Επίσης από το Διακοπτό με το εντυπωσιακό τρενάκι τον οδοντωτό, διασχίζοντας το απείρου κάλλους φαράγγι του Βουραϊκού φτάνει ο επισκέπτης - προσκυνητής στα Καλάβρυτα και από εκεί με ταξί σε 10' βρίσκεται στη Ιερά Μονή.

Ωράριο Επισκέψεων: Καθ' όλη την ημέρα εκτός 13.00-14.00, Είσοδος Δωρεάν

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26920 23130.

Παρακαλούνται οι ευλαβείς προσκυνητές όπως:

 • εισέρχονται με σεβασμό, τάξη και ευπρεπώς ενδεδυμένοι στην Ιερά Μονή και
 • σεβασθούν τις ώρες λειτουργίας της Ιεράς Μονής.
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
© Copyright 2020 - 2021 Kalavrita Tour